At Tommie Røhme og kona venter barn nummer to, er en viktig grunn til at de er på utkikk etter et lettvint og praktisk hytteliv.

ARTIKKEL

Drømmen om
den Norske hytta

150 år og mer ungdommelig enn noen gang.

Det selges og bygges hytter i Norge som aldri før. Hyttene blir større, mer komfortable og har i mange tilfeller bedre standard enn primærboligen. Her er kan man selvsagt spørre seg: Hva definerer egentlig en primærbolig? Hvor mye tid vi tilbringer der, eller kvaliteten på tiden? Hvis det er sistnevnte, kan det virke som om grensene mellom hus og hytte er i ferd med å bli uklare.

At Tommie Røhme og kona venter barn nummer to, er en viktig grunn til at de er på utkikk etter et lettvint og praktisk hytteliv.

”Det romantiske idealet om den norske hytta kom i kjølevannet av den nasjonalromantiske strømningen som dukket opp etter 1814,” forteller professor Finn Arne Jørgensen. Han har studert Norsk hyttehistorie inngående, og har både skrevet bok og holdt foredrag om temaet. ”Naturen ble på sett og vis redefinert; fra å være et skummelt og barbarisk sted du klokelig holdt deg unna, til å bli en kilde til det opprinnelige norske. På dette grunnlaget ble den norske hyttedrømmen bygget – et sted med natur på alle kanter og frisk luft; det enkle, opprinnelige livet. Og dette idealet har levd i beste velgående siden; parallelt med 150 års teknologisk utvikling. Propan, solcelle, strøm, vannbåren varme – alle har holdt liv i den romantiske forestillingen om den enkle tilværelsen vekk fra dagliglivets mas, en liten fredfylt plett hvor pulsen kan senke seg og naturens egen rytme blir vår egen. Selv om dette inkluderer helårsvei, oppvarmet garasje og WiFi.”

Den moderne hyttedrømmen er innenfor rekkevidde.

Så er spørsmålet: Hvordan klarer mennesker anno 2018 å kombinere så mange ulike ønsker, krav og forventninger med en drøm definert for 150 år siden? Svaret er ganske enkelt:

Først og fremst ved å legge annet innhold i begrepet ”det enkle liv.” Det handler ikke lenger om enkel standard eller fravær av komfort – det handler om lett tilgjengelighet, bruksvennlighet, et enkelt liv med totalt fravær av mas, kjas og stress.

Vi har snakket med noen som planlegger å sette hyttedrømmen ut i livet. Bakgrunnen deres er vidt forskjellige ­– ønsket om hva de vil oppnå er ganske likt.

Tommie Røhme er 37 år gammel, gift, har ett barn og nummer to er like rundt hjørnet. Tommie vokste opp med hytte på fjellet selv, og dette ønsker han svært gjerne å dele med barna sine.

”Å være på fjellet om vinteren er helt naturlig for meg, og noe jeg ikke vil å være uten. Ski, snowboard, frisk luft, natur, utsikt – dette er verdier jeg har satt høyt siden jeg var guttunge, og noen jeg ønsker at barna mine også skal få del i. Egen hytte er en drøm vi strekker oss etter. Ikke nødvendigvis et palass med mye bedre standard enn hjemme, men bra nok til at hyttelivet blir lettvint og praktisk. Dette inkluderer selvsagt strøm, vann, gode helårsveier, garasje, hyttetjenester med for eksempel snømåking, butikk, skianlegg i nærheten og fine naturopplevelser. Det blir fort en liten liste, men forventninger og krav som ikke nødvendigvis er like lette å kombinere. ”

Tommie humrer i røret.

”Så da er det snakk om å få til et kompromiss, og fokusere på det som er viktigst. Med små barn er kort reisevei og god standard på veiene sentralt. Allsidighet betyr også mye, for meg er fjellhytte tingen, den kan brukes hele året. De moderne hytteanleggene legger opp til at vinterens skiløyper blir sykkelstier om sommeren. Genialt. Kort avstand til bakke er å foretrekke, det samme gjelder butikker. Samtidig er kort avstand til alt ofte det samme som mye folk; dette går ut over roen og naturopplevelsen. Det er her infrastrukturen kommer inn; hvor smart utbyggerne har tenkt på parkering og hvordan veinettet er lagt opp.

Butikker, restauranter, online heiskort, lege rett i nærheten – alt dette er fint å ha, men ikke avgjørende. Det aller viktigste er at hyttelivet er lettvint, at hytta blir mer til et andre hjem enn en den klassiske hytta var før i verden. Alt skal være på plass og vente på deg med det samme du kommer inn av døra; ski, akebrett, klær, kjøkken, varme, TV; i det hele tatt. Med min drømmehytte pakker du alt du trenger i en liten bag og drar. Enkelt og greit.”

Morten Berglund ønsker seg en mindre primitiv hytte enn det han selv har vokst opp med.

Et enkelt hytteliv betyr ikke at det er primitivt, men at det er lettvint

Der Tommie allerede har definert hva hytta skal brukes til og hvem den skal brukes sammen med, er hytteplanene til Morten Berglind litt mer svevende. Uten at drømmen blir mindre reell av den grunn. Morten er 28, singel, planlegger å kjøpe hytte og ser for seg at det kommer en kjæreste og noen barn litt lenger frem i løypa.

Morten Berglind ønsker seg en mindre primitiv hytte enn det han selv har vokst opp med.

”Jeg vokste opp med en hytte i nærheten av Hønefoss,” forteller Morten. ”Gode solforhold, båtplass og egen brygge. Ikke noe å si på det. Men det er noe eget med litt villere natur og utsikt, da. Så drømmen om helårshytte har vært med meg siden da. Et sted med god standard hvor jeg kan samle slekt og venner akkurat når det passer meg. Dette skal bli en naturlig forlengelse av hjemme, alltid der og alltid klar, med muligheter for aktiviteter hele året. Både oppover, bortover og nedover. Leiligheter med utleiemuligheter er det jo mange som satser på om dagen; men det er ikke helt meg. Det er noe fint med et eget sted, hvor jeg bare kan komme og gå akkurat når jeg vil og slipper å ta den klassiske hyttevasken når jeg drar.”

Morten har fulgt hyttemarkedet en stund, og Turufjell er ett av prosjektene han har snust litt nøyere på.

”Det er spennende med et helt nytt prosjekt,” sier han. ”Alt vil bli bygget etter det aller nyeste innen teknologi og løsninger. Ved et nybygg får jeg også mulighet til å påvirke innredning og løsninger, det er smart. Kjøper du brukt, ender du fort vekk med å betale for et kjøkken du kvitter deg med. Det er også betryggende å vite at menneskene bak prosjektet er dønn solide aktører i markedet, det reduserer sjansen for tull og rot i gjennomføringen til nærmest null. Jeg tror også at Flå har mye for seg; der skjer det mye spennende.”

”Det aller viktigste for meg er likevel reiseveien, at hytta jeg kjøper ikke ligger så langt unna og at veiene er bra. Dra fra jobb i halv tre-draget og sitte på hytta klokken fire, det er målet. Ha et sted som kan bli et samlingspunkt for alle jeg bryr meg om, lett tilgjengelig og enkelt.

Et sted hvor det meste er gjort, bare jeg husker å ta med meg selv og bilen.”

Avslutter Morten, en ung mann i ferd med å skape sin helt egen utgave av en veldig gammel drøm. For det er akkurat det en skikkelig god drøm handler om –  den kan deles av mange.